Відкритий лист

Українська діаспора та представники закордонних організацій українців звернулися з відкритим листом до Міністерства закордонних справ України та до членів Національної комісії з питань закордонних українців.

Відповідний лист вже підтримали КРЦ на сторінці у соцмережах.

Текст відкритого листа:

Міністрові закордонних справ України
Пристайку Вадиму Володимировичу

Начальниці Управління закордонного українства Департаменту публічної дипломатії
Дір Ларисі Володимирівні

членам Національної комісії з питань закордонних українців

Шановна українська національна спільното, пані та панове!

Повною мірою усвідомлюючи актуальну значущість та зважуючи, з точки зору об’єктивності, компетентні інформаційні джерела, Ми, представники інститутів громадянського суспільства та об’єднань закордонних українців, висловлюємо своє обурення ситуацією, яка склалась останнім часом через Світовий конгрес Українців (СКУ, м. Торонто) щодо деяких українських організацій в Європі, робимо дану офіційну заяву.

З відповідальністю за майбутнє української діаспори в Європі, ми звертаємо увагу громадськости й офіційних державних структур на політично ангажовану деструктивну діяльність іноземної неурядової організації СКУ на території Європейського союзу, України й инших держав.

Підставою для нашої заяви стала так звана „координаційна політика СКУ щодо світового українства“. За „гуманітарним“ фасадом громадської діяльности СКУ, яка останніми роками широко висвітлюється різними всемережовими ЗМІ в країнах проживання етнічних українців і, яка в основному базується на використанні адміністративного ресурсу власних лобі, чітко виступають цілі досягнення контролю над значною активною частиною української національної спільноти й отримання преференцій від політичної гри, яка веде до дестабілізації міжнародного становища країнах Європи. Цілі досягаються методами, які в умовах сучасної переоцінки європейських цінностей, стають неприйнятими.

Безвідповідально беручи на себе відповідальність за долі мільйонів етнічних українців, жменька „директорів“ СКУ та їх підручних протягом останніх п’яти років активно будує фундамент „міжнародної політичної корпорації“:

1. ⁠Керівництво СКУ втручається у зовнішню та внутрішню політику України та ряду європейських держав безпосередньо або через своїх лобі, продовжуючи діяльність за підтримки колишнього президента України і його політичних прихильників на шкоду національним інтересам України;

2.⁠ Керівництво СКУ безвідповідально втручається у міжнародні дипломатичні відносини, користуючись спеціальним консультаційним статусом при ООН, отриманим сумнівним шляхом, і впливають на діяльність деяких зовнішньополітичних представництв;

3.⁠ Правління СКУ безвідповідально здійснює політику поділу українців, в особистих корисливих інтересах, перешкоджає діяльности європейських громадських організацій з підтримки українців за кордоном. Проте СКУ не має легітимних повноважень виступати від української національної спільноти. Статус СКУ у більшости країн світу не визначений. Значна кількість „зустрічей“ і „конференцій“ керівництво СКУ де-юре приватні, а де-факто містили голослівні заяви та дії;

4.⁠ Керівництво СКУ безвідповідально реалізує проєкти по формуванню громадської думки населення Європейського союзу й України, насаджуючи етнічний і побутовий екстремізм, використовуючи корпоративний шантаж. Використовуючи адміністративні ресурси, керівництво СКУ та його політичні партнери втручаються у виборчий процес на території України, активно лобіюють законотворчі ініціативи, які обмежують права журналістів і свободу інформації публічного характеру;

5. Керівництво СКУ в межах ідеологічної „інформаційної війни“ займається історичною політикою, використовуючи міжнародні політично анґажовані ЗМІ. Користуючись підтримкою колишнього президента України, його політичних наставників за кордоном, а також власних лобі в США, Канаді, Європі та в Україні, формує необ’єктивне політично ангажоване розуміння основних принципів історичного розвитку суспільства. Використовуючи адміністративні, медіа та соціальні ресурси, сприяє фальсифікації історичного минулого та сьогодення і завдає шкод для побудови іміджу України на міжнародному рівні.

Роблячи цю заяву, Ми не закликаємо до розбрату між представниками українського етносу. Ми позначили свою позицію щодо процесів консолідації української національної спільноти та заявляємо про несприйняття діяльности СКУ щодо втягування українців у політичну сеґреґацію. Ми виступаємо проти нетерпимості до думки инших, яка завдяки керівництву СКУ та тих, хто їх направляє, руйнує основи європейської демократії в українському суспільстві.

20 травня 2020 Прага, Чеська Республіка

Лист оприлюднено до підписання всіма зацікавленими сторонами.

Для підтримки звернення потрібно заповнити форму за адресою:  shorturl.at/ctu48

News Reporter